Tazkirah Ringkas : Konsep Rahmah Dalam Islam

Konsep Rahmah Dalam Islam

 

Sifat rahmah atau kasih sayang adalah merupakan salah satu anugerah Allah SWT yang terindah dan sangat tinggi nilainya. Lihatlah di dalam Al-Quran, perkataan rahmah ini diulang-ulang di dalamnya lebih daripada 300 kali dengan pelbagai bentuk sama ada dalam bentuk feil (perbuatan) ataupun dalam bentuk isim (kata nama).

Bagi memahami sifat rahmah ini dengan lebih jelas, para ulama telah membahagikan rahmah ini kepada dua maksud iaitu ”rahmah umum” dan ”rahmah khusus”.

RAHMAH UMUM adalah rahmat yang diberikan oleh Allah SWT kepada seluruh makhlukNya di atas muka bumi ini tanpa terkecuali sedikitpun. Baik orang-orang yang beriman ataupun kafir, taat ataupun ingkar kepadaNya, mereka tetap akan memperoleh dan mendapat rahmat daripadaNya.

Rahmat yang dimaksudkan di sini adalah rahmat yang diperolehi oleh manusia di dunia seperti air, udara, cahaya matahari, makanan, minuman, pakaian, tempat tinggal dan banyak lagi nikmat Allah yang lain yang tidak terhitung nilainya.

 

Allah SWT berfirman:

رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَحْمَةً وَعِلْمًا

Maksudnya:

“Ya Tuhan kami, rahmat dan ilmuMu meliputi segala sesuatu.”

(Surah Ghafir ayat 7)

 

Manakala RAHMAH KHUSUS pula bermaksud rahmat yang diberikan oleh Allah SWT kepada hamba-hambaNya yang beriman dan bertakwa. Rahmat Allah yang bersifat khusus ini adalah berbentuk hidayah atau petunjuk. Ia diberikan kepada hamba-hambaNya yang beriman kepada Allah dan Rasul, meyakini dan mempercayai kebenaran Al-Quran dan begitu juga beriman kitab-kitab samawi yang lain yang diutuskan oleh Allah SWT kepada para-para Nabi terdahulu. Yang hebatnya, rahmat ini tidak hanya diperoleh di dunia sahaja, bahkan turut diberikan di Hari Akhirat kelak berbeza dengan rahmat umum yang hanya diberikan Allah SWT di dunia sahaja.

 

Allah SWT berfirman:

 

وَرَحْمَتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ فَسَأَكْتُبُهَا لِلَّذِينَ يَتَّقُونَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَالَّذِينَ هُمْ بِآَيَاتِنَا يُؤْمِنُونَ

 

Yang bermaksud:

“Dan rahmatku meliputi segala sesuatu. Maka akan aku tetapkan rahmatKu untuk orang-orang yang bertakwa, yang menunaikan zakat dan orang-orang yang beriman kepada ayat-ayat kami.”

(Surah Al-A’raf ayat 156)

 

Sekian

 

Dikeluarkan oleh Pejabat Imam

Tazkirah Jumaat 10 November 2017 / 21 Safar 1439H