top of page

Majlis Tilawah & Tahfiz 2023

Musabaqah Tahfiz dibawah naungan MTTQ bakal dianjurkan di Masjid Kampung Siglap pada 12-15 Jun (pusingan kelayakan) & 17 Jun (pusingan akhir).

Jom sertai musabaqah ini sebagai wadah untuk terus mempertingkatkan diri dalam hafalan Al-Quran.

Pendaftaran dibuka 8 Mei - 26 Mei 2023.

Musabaqah Tahfiz

tahfiz mly.png

Tekan untuk lihat matlumat seterusnya

Menghafal atau menghafaz al-Quran, juga dikenali sebagai Tahfiz, adalah amalan yang sangat dihormati di kalangan umat Islam. Ia merupakan sebuah komitmen untuk menghafal keseluruhan teks al-Quran, yang terdiri daripada 6236 ayat.

Menghafal Al-Quran adalah tradisi penting dalam masyarakat Islam, yang telah diturunkan dari generasi ke generasi selama berabad-abad untuk melahirkan huffaz (penghafal) di seluruh dunia.

Mempunyai keupayaan untuk mengekalkan Al-Quran melalui ingatan adalah sangat dihormati dan dihargai, dan merupakan bukti dedikasi, disiplin, dan pengabdian mereka yang menjalankan

usaha murni ini.

Rasulullah (S.A.W) dilaporkan telah bersabda,"Sebaik-baik kamu ialah orang yang mempelajari al-Quran dan mengajarkannya." (Al-Bukhari)

Musabaqah Tilawah

tilawah mly.png

Setiap ummah didorong untuk membudayakan bacaan Al-Quran dalam kehidupan seharian mereka dengan bacaan yang lebih baik dan sempurna.

Al-Quran mempunyai seni bacaannya tersendiri dan memerlukan setiap individu menguasai ilmu tajwid, fasahah dan tarannum.

Bahagian tarannum terbahagi kepada dua aliran tarannum iaitu Hijazi dan Misri. Aliran Hijazi terkenal di dunia Islam sebelum 1940-an.

Sementara aliran Misri pula terkenal di kalangan para qari dan qariah. Kesemuanya ada kira-kira 350 buah cabang lagu tarannum.

Yang sering digunakan di kalangan para qari dan qariah Asia ialah 7 yang masyhur iaitu Bayyati, Nahawand, Soba, Hijaz, Jiharkah, Rast dan Sikah.

Tekan untuk lihat matlumat seterusnya

bottom of page